Att börja tälja spånfåglar kan vara det bästa jag någonsin gjort. Spånfåglarnas värld har bjudit mig på så mycket glädje och utveckling och jag hoppas att du ska känna detsamma. För att göra starten lite lättare för dig har jag här valt att samla de tips och tricks som jag tänker är nyttiga att ha tillhands i början.

Här hittar du en video med samma innehåll ifall du hellre tar emot information visuellt än i skrift.


VIRKE

Den svenska traditionen har tidigare varit att främst arbeta i asp men även björk och tall har historiskt förekommit i spånfågeltillverkning inom landet. Jag har själv fastnat för de nämnda träslagen men experimenterar just nu för att se vilka andra arter som kan lämpa sig för just spånfåglar. Optimalt är att arbeta i ett relativt mjukt virke som ändå håller ihop fint även om det såklart går att göra fåglar i hårdare träslag också, det tar då bara lite mer kraft.

Nedan följer en lista på de träslag jag testat och som jag lyckats göra fåglar i. Jag kommer uppdatera listan efterhand som jag kommer över nya sorter.

MJUKT

Björk
Asp
Tall

MEDELHÅRT

Pil
Sälg

HÅRT
Ask
Bok

När vi nu konstaterat att vi kan göra spånfåglar av de flesta träslag kommer vi till det viktigaste, det är att vi dels vill ha rakt virke (det ska alltså inte vara vridet eller krokigt) samt utan kvistar och knutar. Men framför allt så vill vi ha riktigt fuktigt virke att jobba med.

Antingen så använder vi färskt trä direkt från skogen eller torrt virke som vi kokat upp till rätt fuktighetsgrad. Det färska virket kan vi antingen lägga i frysen eller i en hink med vatten tills det ska användas (det sistnämnda kan dock göra att träet börjar lukta illa efter några veckor). Torrt virke kan vi antingen lägga i en hink med vatten (det tar då några veckor innan det blir tillräckligt fuktigt) eller så kokar vi det helt sonika på spisen. Helst så länge att det börjar sjunka ned till botten av sig själv.

Vi vill alltid ha årsingarna så att de ligger ut mot kortsidorna på sättet som bilden här ovan visar, tänk därför på det när du klyver ditt virke.

Har du inte tillgång till skog är det smart att vända sig till en lokal trädfällare eller till och med det lokala sågverket. I Lätta Vingars webshop finns alltid fuktigt virke att köpa i redan förberedda bitar. Du hittar dem här.

VERKTYG

När det kommer till de verktyg som används till spånfågeltillverkning så har alla utövare sina egna tillvägagångssätt. Det går fint att göra en fågel med enbart en täljkniv direkt i handen men jag har lite fler verktyg än så då det underlättar mitt arbete enormt.

Eftersom jag oftast gör samma typ av fågelmodell har jag tagit fram en mall som jag använder mig av i mitt arbete. Mallen går att köpa här och i denna video visar jag hur den används.

För att sätta fast mitt arbete använder jag mig av ett smidigt skruvstäd och arbetar sedan fram en fågel med hjälp av en japansåg, stämjärn, täljkniv (mora 120) och en specialgjord kniv för att spänta ut vingarna. För nybörjaren rekommenderar jag att använda Sean Hellmans späntkniv med två handtag (en sorts bandkniv) som jag säljer i webshoppen, den är speciellt framtagen för just spånfågeltillverkning.

I videon ovan får du se steg för steg hur jag arbetar fram en spånfågel.

Vill du ha en bit att öva späntningen av fjädrarna på innan du kommer igång med något större? Då tycker jag att du ska titta på den här videon.

Även om du självklart kan lära dig allt hemma själv så ÄR det mycket att ta in när en ska lära sig ett helt nytt hantverk. Har du möjlighet rekommenderar jag därför varmt att du går en spånfågelkurs. Då slipper du köpa verktygen och får personlig guidning i varje steg du ska ta. Det finns flera läromästare världen över men i Sverige är det enbart Lätta Vingar som håller i kurser, när de sker kan du se här.

Vill du se andra utövare göra spånfåglar söker du enklast på ”fan birds” eller ”fan carving” på youtube. På samma ställe finns denna fina video, på den bortgågne mästaren Thord Mellgren, gjord av täljmästaren och tidigare hemslöjdskonsulenten Knut Östgård.

Avslutningsvis är mitt råd att gå in i processen med en stor dos tålamod. Det tar tid att lära sig något nytt och att behöva göra om samma saker flera gånger är en del av processen. Följ gärna Lätta Vingar på instagram för att ta del av tips och trix och för att se hur ett peppande spånfågelcommunity sakta växer sig större och större.

Men viktigast av allt; ha kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *